• Fašiangy v I.C

    Fašiangy v I.C

    Tento rok nám mesiac február priniesol obdobie zábavy a veselosti- FAŠIANGY.  Pre fašiangy sú typické karnevaly, fašiangové sprievody,  dedinské zabíjačky, no nemôžu chýbať ani plesy alebo zábavy. Je to obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, potom nasleduje 40 dňový pôst.

    Čo je typické pre karnevaly alebo fašiangové sprievody? No predsa masky. Aj my sme si v našej triede so žiakmi vytvorili škrabošky.  Sebi aj Lucka si pomocou valčekov rozotreli farby po papieri, nechali sme ich poriadne vyschnúť. Keď nám poriadne farby zaschli, tak sme spoločne vystrihli tvar škrabošky, dozdobili sme a tešili sa spoločne z toho, akí sú šikovní.

    Aby sme si viac spestrili hodiny a zároveň si vyzdobili našu triedu, každý žiak si spravili ŠAŠA – MAŠA. Deti dotvorili Mašovi krásne pestré kučeravé vlasy pomocou odtláčania a dozdobili ich pierkami. Dnes nám skrášľujú triedu na tvorivej šnúrke.

  • Lego terapia

     Lego terapia

    Na Požiarnickej ulici v triedach s autizmom sme náš repertoár činností obohatili o Lego terapiu. Poďakovanie patrí zamestnancom spoločnosti Haleon a ich finančnej podpore z charitatívnej zbierky v sume 650€. Vďaka nim sme mohli zakúpiť pomôcky na Lego terapiu pre našich žiakov. S novými pomôckami budeme realizovať edukačné aktivity ako zážitkové učenie s lego kockami počas vyučovania a terapiu hrou v školskom klube detí. Zakúpené Lego education obsahuje obojstranné farebné karty s návodmi a inšpiráciami. Lego budeme využívať ako účinný nástroj učenia sa prostredníctvom hry. Pomáha rozvíjať  jemnú motoriku, rozvíja kreativitu a fantáziu. Poskytuje vizuálnu podporu a štruktúru, pomáha rozvíjať schopnosť pozorovania, posilňovanie schopnosti koncentrácie, trpezlivosti, logického myslenia a priestorových vzťahov. Ďalej pomáha rozvíjať sociálne zručnosti, emocionálne schopnosti, spoluprácu, empatiu a sebavedomie. Nenásilnou formou budeme rozvíjať aj komunikačné schopnosti - verbálnu aj neverbálnu komunikáciu a rozvíjať slovnú zásobu - pasívnu aj aktívnu. Pri využívaní Lega budeme u detí zohľadňovať ich individuálne potreby a preferencie. Niektorí žiaci potrebujú väčšiu podporu - vizualizáciu, alebo prispôsobenie prostredia - prácu na podložke, aby mohli čo najlepšie využiť výhody tejto metódy.  Lego terapia je o spájaní hravosti a edukácie tak, aby to žiaka bavilo. Motivácia hrou a kladenie jednoduchých požiadaviek povedie k dodržiavaniu pravidiel. Tešíme sa aj na prehĺbenie skupinovej spolupráce a radi privítame aj žiakov z ostatných tried. Lego terapia nelieči, ale pomáha!

  • Soľná jaskyňa a fašiangový sprievod

    Soľná jaskyňa a fašiangový sprievod

    Na začiatku mesiaca sme si obuli túlavé topánky a vybrali sme sa do mesta za poznávaním a zábavou. Navštívili sme soľnú jaskyňu, kde sme sa zregenerovali, oddýchli a išli sa zabaviť na kultúrny program „Fašiangy v meste“. Pozreli sme si fašiangový sprievod a pochutnali sme si na fašiangových dobrotách. Cestou do školy sme sa ešte zastavili v Galérii  ROS na výstave s názvom „Včelárstvo a včelári“, kde sme videli prierez a históriu chovu včiel, významné osobnosti v oblasti včelárstva.

  • Kalvária v Banskej Štiavnici – výtvarná súťaž

    Kalvária v Banskej Štiavnici – výtvarná súťaž

    Vo februári sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže pod názvom: „Duchovný a umelecký odkaz Banskoštiavnickej kalvárie“. Jej hlavným poslaním je vzbudzovať v deťoch a mládeži kladný vzťah ku kultúrnemu a duchovnému dedičstvu. Cez jedinečnosť architektonického skvostu Banskej Štiavnice dáva možnosť nahliadnuť do duchovného odkazu jednotlivých zastavení a unikátnych sakrálnych stavieb.

    Do celoslovenského kola výtvarnej súťaže sme poslali práce piatich žiakov a to nasledovne: Eduard Stojka /I. A/, Tomáš Kalman /II. C/, Vladimíra Pračková /III. AU/, Hana Košíková /V. AU/, Valentína Takácsová /III. B/.

    Všetkým žiakom a ich pedagógom ďakujeme za aktivitu, tvorivosť a reprezentáciu školy. Prajeme veľa úspechov v celonárodnom finále. Práce našich šikovných  žiakov si môžete pozrieť na fotografiách.

  • Február v V.AU

    Február v V.AU

    Čo nám priniesol mesiac február? Na pracovnom vyučovaní sme si vďaka novým pomôckam – LEGO Education a LEGO Dots rozvíjali jemnú motoriku. Lego je účinným nástrojom pri rozvoji žiakov s autizmom. Nerozvíjame s ním len jemnú motoriku, ale podporujeme komunikáciu, rozvíjame kreativitu a fantáziu žiakov, posilňujeme schopnosť koncentrácie a rozvíjame aj sociálne zručnosti. Deň svätého Valentína sme si spríjemnili výrobou Valentínok, ktoré žiaci podarovali svojim najbližším a urobili im tak radosť. Už sa tešíme, čo nám prinesie mesiac marec.

  • Vzdelávanie pedagogických zamestnancov

     

    Poslednú januárovú sobotu sa naši pedagogický zamestnanci zúčastnili zaujímavého vzdelávania, na ktoré sme si pozvali PaedDr. Martinu Magovú, PhD. z občianskeho združenia 3lobit z Ružomberka. Témou vzdelávania bolo Čítanie a písanie u žiakov s autizmom. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií ako sa prostredníctvom rozvíjania jazyka v ústnej a písomnej forme u žiakov s poruchou autistického spektra cielene budujú zručnosti, ktoré sú potrebné na získavanie informácií a následne ich výmenu v bežnom živote. Zamerali sa na vybrané metódy, ktoré sa využívajú pri nácviku čítania a písania (ako sú napr. analyticko-syntetická metóda, globálna metóda a metóda sociálneho čítania). Upriamili sa na špecifiká, ktoré súvisia s nácvikom čítania a písania u žiakov s autizmom v kombinácií s mentálnym postihnutím. V neposlednom rade mali možnosť zoznámiť sa z množstvom pracovných listov a didaktických pomôcok, pozreli si aj praktické ukážky z práce školiteľky. Vzdelávanie bolo veľmi zaujímavé a obohacujúce.

     

  • Vytvor si maľované čítanie

    Vytvor si maľované čítanie

    Žiaci v mesiaci január mali za úlohu vytvoriť maľované čítanie a mohli pracovať aj so známou rozprávkou  O troch prasiatkach. Žiaci boli veľmi tvoriví a  vznikli rôzne diela od maľovaného čítania, leporela a aj priestorovej koláže. Za ich prácu a výtvory boli aj odmenení. Výsledky ich snaživosti sú vystavené v telocvični našej školy.

    II.A p. uč Michalová - Zeleninová polievka

    I.A p. uč. Pivarčová – O troch prasiatkach

    II.AU p. uč. Nádášiová – leporelo O troch prasiatkach

    V.A p. uč Kindlová – Smial som sa tiež a Zimné radovánky

    III.B p. uč Minárová - O troch prasiatkach

    II.B p. uč Baranová – leporelo a priestorová koláž O troch prasiatkach

    III.A p. uč. Marcineková – Štyri ročné obdobia

    III.AU p. uč – vypracovanie pracovných listov O troch prasiatkach

    V.AU p. uč Číková - O troch prasiatkach

     

  • Návšteva knižnice

    Návšteva knižnice

    V dňoch 25.1 a 26. 1 sme sa zúčastnili návštevy Tekovskej knižnice, kde nás príjemne prekvapili pani knihovníčky s divadielkom, ktoré deti veľmi zaujalo a pobavilo. Následne si žiaci pozreli jednotlivé časti knižnice a požičali si aj nejaké knižky, s ktorými budú pracovať v rámci hodín čítania.

  • Ako sme tvorili prediktabilnú knihu

    Ako sme tvorili prediktabilnú knihu

    V januári sme v ŠKD s deťmi vyrábali našu prvú spoločnú knižku „Naša trieda“. Vydavateľstvo sme nazvali Papagáj, pretože náš opakovací papagáj nám často pomáha pri komunikácii. Prvú knihu som vyrobila ja, s fotografiami detí a s jednoduchým opakujúcim sa textom. Druhú knihu mi pomáhali vyrobiť deti, k svojmu menu v knihe si nakreslili vlastný portrét a podpísali sa na zadnú stranu knihy. Deťom som chcela priblížiť funkciu písanej reči, porozumenie obsahu textu a jeho významu. Oboznamovali sa so smerovou orientáciou, segmentáciou a štruktúrou textu. Čítame spoločne zľava doprava, zhora nadol, od titulnej strany až po zadnú stranu. Deti nenásilne vnímajú v knihe slová, ktoré sú vybudované z písmen, vety tvorené slovami, zvýraznené veľké začiatočné písmená, ale aj medzery, bodky. Každé z nich už ovláda na ktorej strane sa nachádza ich obrázok a vedia sa v knižke orientovať podľa očíslovaných strán.

  • Polročné hodnotenie v I. A triede

    Polročné hodnotenie v I. A triede

    31. január je významný deň pre všetky školopovinné deti. Je to deň, kedy je ohodnotená ich polročná usilovná práca v škole. V tento deň  si žiaci prevzali z rúk triednych učiteľov polročné hodnotenie. Je to dôležitý medzník  školského roka, ktorý poskytne prehľad o tom, ako sa im darilo, ako sa zapájali do vyučovania a plnili si svoje úlohy. Žiakom aj učiteľom napovie, čomu sa treba viac venovať, kde treba pridať a vyzdvihne aj silné stránky každého žiaka. Rodičia získajú celkový prehľad o tom, ako ich dieťa napreduje.

    Aj v našej I. A bol tento deň iný ako tie ostatné a niesol sa v slávnostnom duchu. Pani učiteľka odovzdala každému žiakovi slovný komentár za uplynulý polrok. Keďže všetkým sa darilo a boli usilovní, hodnotenie ich potešilo a vyčarilo úsmev na ich tvárach. Získali aj pochvalu za usilovnosť, výborný prospech a vzornú dochádzku.

    Prajeme žiakom našej školy, aby sa im aj v nastávajúcom polroku darilo a všetkým deťom a pedagógom hlavne veľa zdravia a elánu do ďalšej práce.

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Prehliadka tvorivosti v Nitre

    Prehliadka tvorivosti v Nitre

    Dňa 25. januára sa deti z našej školy zúčastnili 20. ročníka Prehliadky tvorivosti v Nitre. Podujatie vzniklo pod záštitou Spojenej školy internátnej Nitra-Čermáň. Je určené pre žiakov zo špeciálnych škôl a zariadení zameraných na výchovu a vzdelávanie zdravotne znevýhodnených detí v Nitrianskom kraji. Cieľom tohto podujatia je dať priestor a možnosť preniknúť do ich života a spoznať svet inými očami. Ústrednou témou jubilejného ročníka bolo priateľstvo – ten krásny vzťah, ktorý je založený na dôvere, schopnosti počúvať, vedieť pomôcť a dobre poradiť.

    Kultúrny program sa konal v aule UKF v Nitre, ktorá bola plná účinkujúcich detí, pedagógov, rodičov a podporovateľov tohto krásneho podujatia. Našu školu dôstojne reprezentovali naši najmenší – škôlkari a žiaci I. A triedy pod vedením svojich pani učiteliek. Vystúpili s tromi tanečno-speváckymi číslami pod spoločným názvom – Čokoláda a za svoj obdivuhodný výkon si vyslúžili búrlivý potlesk. Deti boli odmenené aj peknými vecnými cenami.

    Našim deťom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Zaslúžia si obrovský obdiv, nakoľko hendikepované deti prežívajú takéto podujatie oveľa citlivejšie. Aj keď sa denne boria s množstvom problémov v iných životných sférach, na takomto podujatí sa dokážu plne realizovať a ukázať svoje nadanie a šikovnosť.

  • Január v V.AU

    Január v V.AU

    Mesiac január sa v našej triede niesol v znamení ovocia a rozprávky Tri prasiatka. Táto známa rozprávka bola hlavnou témou čitateľskej gramotnosti v mesiaci január. Prečítali sme si rozprávku, pozreli sme si pesničky, nakreslili krásny obrázok a vyrobili maľované čítanie.  V rámci „Týždňa ovocia“ sme si porozprávali o ovocí – aké ovocie poznáme, aké máme najradšej a  prečo je pre nás také dôležité. Zahrali sme si čuchové pexeso, hru „Ja mám, kto má“, prekrajovali sme makety ovocia.

    Žiaci sa každé ráno tešia aj na naše rozcvičky v rámci predmetu RKSaSZ – riešime jednoduché jednosmerovky, lúštime šifrovačky, píšeme názvy lesných zvieratiek a určujeme počet slabík v slove a určujeme prvú hlásku v slove. Už sa tešíme, čo nám prinesie mesiac február. 

  • I. A v kníhkupectve Martinus

    I. A v kníhkupectve Martinus

    Zimné počasie je ako stvorené na príjemné chvíle strávené s knižkou. So žiakmi I. A triedy sme v januári navštívili novootvorenú predajňu kníhkupectva Martinus, ktorá sídli v krásnych nových priestoroch obchodného domu Leo v centre nášho mesta.

    Kníhkupectvo zaujme už na prvý pohľad príťažlivým knižným výkladom a vstupom priamo z pešej zóny. Vo vnútri Vás privíta ochotný personál a príjemné prostredie plné denného svetla. Súčasťou kníhkupectva je aj detská sekcia s domčekmi inšpirovanými Levickým hradom, čitateľské kútiky, priestory na prácu a zátišie s knihou. A to všetko v obklopení množstva knižných príbehov. Pri vstupe do kníhkupectva Martinus návštevníkov privíta maxizáložka s motívom Levickej bielej pani a nájdu tu aj minipostavičky svojich dobre známych knižných hrdinov. Detskí čitatelia si  môžu porovnať svoju výšku s knižnými postavami na hrdinometri. Súčasťou nového kníhkupectva je aj knihomoľská kaviareň, v ktorej si čitatelia môžu vychutnať čaj či skvelé koláčiky a pritom si čítať svoje obľúbené príbehy.

    Milá pani knihovníčka sa deťom venovala a oboznámila ich aj so svojou zaujímavou prácou. Deťom ukázala ako sa knižky triedia do jednotlivých sekcií, skenujú a ukladajú do políc. Deti jej pri tom ochotne pomáhali, čo sa im veľmi páčilo. Popozerali si aj nové knižky pre deti a každý si našiel to, čo ho najviac zaujíma. Prežili sme s deťmi príjemné a zmysluplné dopoludnie v spoločnosti knižiek. Určite sa do kníhkupectva Martinus opäť vrátime. 

  • II.B a III.B – týždeň zdravej výživy

    II.B a III.B – týždeň zdravej výživy

    „Naše jedlo by malo byť našou medicínou a naša medicína by mala byť naše jedlo.“ – Hippokrates

    V týždni od 15.1. do 19.1 sme sa venovali zdravej výžive. U žiakov sme chceli podporiť zdravý životný štýl, viesť ich  k zdravej výžive a vhodnej životospráve. Všetky naše aktivity boli spojené s ovocím a zdravím. V rámci telesnej výchovy sme si zaskákali ovocnú škôlku a zahrali rôzne hry. Vyskúšali sme aj odšťavovanie pomarančov, z ktorých sme si urobili pomarančovú šťavu. Žiaci odšťavovali aj na odšťavovači a pochutili  si na chutnej jablkovo - mrkvovej šťave. Boli aj veľmi kreatívni, nakoľko vytvorili palmu z rôzneho druhu ovocia, ktorú aj degustovali.  Prečítali si aj rozprávku o princeznej Amálke, ktorá nechcela jesť ovocie, ochorela a nakoniec uznala, že vitamíny sú bojovníci, ktorí bojujú proti bacilom a vírusom. V rámci výtvarnej si žiaci nakoniec namaľovali ovocie.

  • Vtáčia hostina

    Vtáčia hostina

    Žiaci II.B a III.B sa rozhodli, že pomôžu vtáčikom, ktoré cez zimu ostávajú a sú hladné tak, že im zavesia búdku, do ktorej jej budú pravidelne dávať jedlo. Starostlivosť žiakov o vtáčiky v zime bude na jar odmenená jarným štebotaním mláďat.

  • Vianočné tvorivé dielne v II.AU

    Vianočné tvorivé dielne v II.AU

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tvorivé dielne v II.AU.

  • Adventné čítanie

    Adventné čítanie

    Adventný čas sme si spríjemnili čítaním príbehov o Vianociach. Prebehlo počas dvoch dní a sprevádzali nás ním pracovníčka Tekovskej knižnice a aj pani riaditeľka PhDr. Vlasta Kollárová. Pani knihovníčky žiakom zahrali rozprávku „Medovníkový domček“ za pomoci maňušiek, prečítali im rozprávku „Jediné, čo si želám na Vianoce...“, kde plnili následne rôzne úlohy, boli preverené ich ušká a pozornosť. Najstarší žiaci sa dozvedeli niečo o histórii Vianoc, o symboloch  a zvykoch. Sme veľmi radi, že nám mohli  spríjemniť adventný čas a žiakom pripomenúť dôležitosť čítania kníh. Žiaci sa poďakovali knihovníčkam krásnymi vianočnými piesňami.

  • Adventný čas v III.AU

    Adventný čas v III.AU

    Vianoce - najkrajšie sviatky v roku. Predvianočný čas je pre deti krásnym čakaním na rozprávky, darčeky, stavanie stromčeka a čas strávený s rodinou. Aj my - deti z III.AU sme po celý adventný čas pripravovali darčeky a nacvičovali program pre seniorov zo zariadenia sociálnych služieb Fénix. Na hodinách pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy sme vyrábali vianočné pozdravy a vianočné ozdoby pre blízkych. Posledný deň pred prázdninami sme si zasadli v triede spoločne všetky deti z Požiarnickej ulice za jeden stôl. Pripomenuli sme si vianočné zvyky- prekrojili jabĺčko, rozlúskli oriešok, zjedli oblátky s medom a koláčiky, ktoré si deti priniesli. Spoločne sme si zaspievali vianočné koledy . Pod stromčekom nás čakali darčeky, z ktorých mali deti veľkú radosť. Ďakujeme za krásne darčeky sponzorom školy z AE Mochovce.

  • Tvorivé dielne na Požiarnickej

    Tvorivé dielne na Požiarnickej

    Dňa 15. decembra sme v predvianočnom čase privítali na Požiarnickej ulici rodičov detí z III.AU, V.AU a II.AU triedy. Od rána sme vyrábali vianočné ozdoby, pozdravy, aby sme potešili našich najbližších. Pomáhali nám aj prítomní rodičia. Deti z III.AU si pripravili program – vianočné básne, piesne, hádanky a v telocvični aj zatancovali tanec z vybranými deťmi z tried V.AU a II.AU triedy na pieseň: „Anjelik môj kde lietaš“. Program sa rodičom páčil, čo ocenili potleskom. Všetkým prajeme úspešný Nový rok 2024.

strana:

Kontakt

  • Spojená škola internátna, Z. Nejedlého 41, Levice s organizačnými zložkami ŠZŠ s MŠ internátna, Z. Nejedlého 41, Levice, ZŠ s MŠ pri ZZ, Ul. 29.augusta 1, Levice a Praktická škola
    Z. Nejedlého 41, 934 01 Levice
  • ekonomické oddelenie : 036/ 631 20 72

    riaditeľ, zástupkyne, tajomníčka školy : 036/ 622 66 20


    Ul. 29.augusta: 036/631 56 02

    Požiarnicka ul.: 036/622 45 32


    Email školy: ssilevice@skolalevice.sk

Mapa